Bilimsel Danışma Kurulu

Prof. Dr. Mustafa Sarı

Bilimsel Danışma Kurulu

Deniz Bilimci, Balıkesir Onyedi Eylül Üniversitesi

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümünde, yüksek lisansını Erzurum Atatürk Üniversitesinde, doktorasını Ege Üniversitesinde tamamlamıştır. 1992-2016 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde çalışmış, 24 yıl boyunca Van Gölü inci kefalinin korunması ve sürdürülebilir balıkçılığı için çalışmalar yürütmüştür.

Ulusal ve uluslararası birçok projede yürütücü, araştırıcı olarak görev almıştır. 2004 yılında Dünya Sosyal Girişimciler Ağı (ASHOKA) üyeliğine seçilmiş, 2007 yılında Schwab Vakfı üyesi olmuştur. Oxford Üniversitesi başta olmak üzere, çok sayıda saygın üniversite, sivil toplum kuruluşu ve özel kuruluşun davetlisi olarak çok sayıda uluslararası toplantıda inci kefalini anlatmıştır. 2017 yılında yaptığı TEDx Istanbul konuşması en çok izlenen konuşmalar arasında yer almıştır. 10 adedi kitap olmak üzere 100’ün üzerinde bilimsel çalışması bulunmaktadır.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde 24 yıl çalıştıktan sonra 2016 yılında kurucu dekan olarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde çalışma hayatına devam etmiştir. Van Gölü inci kefalının korunmasıyla ilgili çalışmalar esnasında yeni bir katılımcılık modeli olan “Problem Temelli Sosyal Katılımcılık Modelini” geliştirmiştir. 2007 yılında Ernst&Young, Milliyet Gazetesi ve Schwab Foundation tarafından “Yılın Sosyal Girişimcisi” seçilmiştir. Van Gölü’yle ilgili yaptığı çalışmalar, pek çok farklı kurum ve kuruluş tarafından ödüle layık görülmüştür. “Umut Pina’da” projesi ile Marmara Denizi’nin korunması ve biyolojik çeşitliliğin artırılması konusunda çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Dünya Girişimcilik Forumu (WEnF) üyesidir.

Halen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Mavi Yeşil Dönüşüm: Marmara projesi kapsamında Marmara Denizi’nin günümüzdeki durumu, biyolojik çeşitliliği ve korunma yöntemleri konusunda rehberlik etmektedir.

Geri Dön